Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Εμβοή: Το πρόβλημα κάθε DJ

                                     Σε όλους έχει συμβεί να αισθανθούν ένα έντονο βουητό....Στα αυτιά μετά από μια πολύ δυνατή συναυλία και οι επαγγελματίες DJs χρειάζονται από μια έως δύο ώρες, μετά από κάθε εμφάνιση για να επανέλθει πλήρως η ακοή τους και να φύγει ο ενοχλητικός ήχος. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εμβοή. 

Ο μέσος όρος των ντεσιμπέλ σε ένα club μπορεί να κυμαίνεται από 100dB να 115dB, με το Sankey να καυχάται ότι ο ήχος του φτάνει τα 120db.Οι ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν ότι επίπεδα άνω των 105 dB σε έναν κλειστό χώρο για περισσότερο από μία ώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη της ακοής.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν DJs είναι ότι ο ήχος σε κάθε club παράγεται σε κοντινή απόσταση σε εκείνους και οι παράγοντες αυτοί σημαίνουν πολύ υψηλές συχνότητες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

                                Για να συγκεντρώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές : 
  •  Μειώστε τη διάρκεια των sets (ιδανικά στη μια ώρα). Αυτό είναι δύσκολο για να γίνει αλλά μπορείτε να μην παίζετε άσκοπα σε μεγάλες εντάσεις.
  • Χρησιμοποιήστε προστασία για τα αυτιά, όπως ειδικές ωτοασπίδες, οι οποίες κυκλοφορούν στο εμπόριο και περιορίζουν την ένταση του ήχου στα 5,10,15 ή 20 ντεσιμπέλ, χωρίς να αλλοιώνουν την ποιότητά του.
  •  Κλείστε το DJ monitors μετά το mix, εάν αυτό είναι δυνατό
Οταν αντιληφθούμε ότι δεν πάει κάτι καλά στην ακοή μας πρέπει άμεσα να επισκεφθούμε έναν ειδικό - γιατρό ώστε να διαγνώσει τα προβλήματα και να σας παρέχει την κατάλληλη αγωγή πριν φτάσετε σε σημείο που θα είναι μη αναστρέψιμο και δεν θα μπορέσετε να ξανά χαρείτε το μιξάρισμα σας και  στην χειρότερη καταντήσετε σαν τον Pete Tong να βλέπετε αρκούδες και να σας ψάχνουν οι δικοί σας 

2 σχόλια:

  1. Kalispera apo alxe/poli..swstos oso gia ton pete tong meta mixare akoma kalitera pou exase tin akoi tou deite tin tainia magkes..Its all about pete tong ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή