Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Tips Επιλογής Ακουστικών...!


Το πρώτο «gadget» που πρέπει να αγοράσεις σαν DJ πριν ακόμα ξεκινήσεις την καριέρα σου. Επίσης το πιο χρήσιμο και πιο βασικό μηχάνημα που θα χρειαστείς, εξίσου σημαντικό με κάθε άλλο κομμάτι εξοπλισμού που μερικοί αγνοούν μερικές φορές. Τα ακουστικά είναι αυτά που θα σου επιτρέψουν να προετοιμάσεις την «αλλαγή» σου στο σωστό σημείο που θα μιξαριστεί με το προηγούμενο κομμάτι που ήδη παίζει. Σημαντικό gadget όπως και να έχει για όλων των ειδών τους DJs το οποίο πρέπει να είναι ανθεκτικό, ποιοτικό και ενδεχομένως όμορφο εμφανισιακά.
Στο παρόν άρθρο δεν θα μπω στην διαδικασία του να προτείνω κάποια συγκεκριμένη μάρκα ή μοντέλο μιας και δεν έχω σκοπό να διαχωρίσω κάποια ακουστικά από κάποια άλλα. Κυρίως θέλω να αναλύσω τους παράγοντες σύμφωνα με τους οποίους πρέπει ο DJ να επιλέγει τα ακουστικά του προκειμένου να κάνει αφενός σωστή αγορά και αφετέρου να τον βοηθήσουν πραγματικά στη δουλειά του και όχι να τον ταλαιπωρήσουν. Παρακάτω παραθέτω λοιπόν τα 5 κυριότερα «tips» επιλογής ακουστικών για επαγγελματική χρήση από DJs.

1. ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ένα από τα πιο κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις κατά νου όταν επιλέγεις ακουστικά. Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για μια συσκευή η οποία θα περάσει αρκετές «δύσκολες στιγμές» και θα την υποβάλεις σε πολλές ώρες λειτουργίας πρέπει κατασκευαστικά να υπερέχει από τα γνωστά οικιακά μοντέλα ακουστικών, πράγμα που θα σου εξασφαλίσει διάρκεια ζωής και μακροχρόνια απόσβεση της αγοράς σου. Δώσε επίσης βάση σε ενώσεις των πλαστικών ή μεταλλικών τμημάτων, σε συνδέσεις καλωδίων ή βυσμάτων και γενικά σε σημεία που σπάνε ή χαλάνε εύκολα.

2. ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Ακόμα και αν η κατασκευή των ακουστικών είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, από μόνη της δεν αρκεί. Θα πρέπει επίσης να είναι και ανάλογα ποιοτικά και στην λειτουργία τους. Θα πρέπει η ακουστική τους απόδοση να είναι αρκετή για επαγγελματική χρήση σε θορυβώδη περιβάλλοντα χωρίς όμως οι συχνότητες να «καβαλάνε» η μια την άλλη, χωρίς να παραμορφώνουν ή να κουράζουν τα αυτιά μετά από πολλές ώρες λειτουργίας. Πρόσεξε κυρίως την απόκριση τους σε συχνότητες, κυρίως στις χαμηλές (μπάσα) και την γενικότερη απόδοσή τους όταν παίζουν διαφορετικά είδη μουσικής και σε διαφορετικές εντάσεις.

3. ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ
Μπορεί να μην το αντιληφθείς με την πρώτη ματιά, αλλά είναι βασικό στοιχείο ενός καλού επαγγελματικού ακουστικού. Θα πρέπει δηλαδή το υλικό που έχει στα «μαξιλαράκια» γύρω από τα ηχεία να είναι ιδιαίτερα απορροφητικό έτσι ώστε να μην επιτρέπει την παρέμβαση εξωτερικών ήχων στο εσωτερικό τους έτσι ώστε ο εξωτερικός ήχος να μην μπερδεύεται με αυτόν που ακούς από τα ακουστικά.

4. ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ
Και όμως. Παίζει και η εργονομία ένα ρόλο. Τα ακουστικά σου πρέπει να είναι βολικά και να μην σε δυσκολεύουν στην χρήση στις δύσκολες συνθήκες της δουλειάς. Πρόσεξε να μην είναι πολύ βαριά και σε κουράζουν όταν τα έχεις στον σβέρκο ή να μην είναι πολύ μικρά ώστε να μην καλύπτουν τον απαιτούμενο χώρο στα αυτιά σου. Δώσε επίσης προσοχή στο καλώδιο το οποίο πρέπει να είναι σχετικά μακρύ και ελαστικό. Είναι καλό ακόμα ο αντάπτορας που καταλήγει για τον μείκτη να έχει βιδωτό βύσμα ώστε να μην μπορεί να φεύγει εύκολα. Επίσης τα αναδιπλούμενα ακουστικά στηρίζονται καλύτερα και βολεύουν στη μείξη με το ένα αυτί εκτός ακουστικών.

5. SERVICE – ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Ένα καλό ζευγάρι ακουστικά μπορεί ομολογουμένως να κοστίσει αρκετά σε σχέση με κάποιο όχι τόσο επαγγελματικό, συνεπώς θα πρέπει να ερευνήσεις το ενδεχόμενο ανταλλακτικών «μαξιλαριών» ή ακόμα και άλλων ανταλλακτικών όπως μεντεσέδες, adaptors, καλώδια ή ακόμα και tweeters. Έτσι θα εξασφαλίσεις ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα σου κρατήσουν πολύ περισσότερο με μια σχετική συντήρηση.

Εδώ τελειώνουν τα 5 απλά μυστικά επιλογής ακουστικών. Μην ξεχνάς πως πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση στην επιλογή σου και να αποφύγεις διάφορες φτηνές απομιμήσεις που κυκλοφορούν οι οποίες αποδεδειγμένα, ούτε διαρκούν πολύ, ούτε αποδίδουν όσο θα έπρεπε. Άσε που βάζεις σε κίνδυνο το prestige το οποίο παίζει και αυτό το ρόλο του και δεν θα ήθελες σε καμία περίπτωση να πιστέψει κάποιος ότι χρησιμοποιείς «ευτελή» εξοπλισμό στην δουλειά σου...!

by mike vekris..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου